Лікарка пояснила, якими напоями можна замінити каву.
Якщо кардіолог проти…
Більшість звичних нам продуктів поділяються на дві категорії – ті, які позитивно (читай – заспокійливо) діють на нервову систему, та ті, що надають бадьорості та енергії.
Кава – один із продуктів, який допомагає зберігати активність довгий час. Проте бувають ситуації, коли його пити не можна. Наприклад, кардіолог, що лікує, категорично не рекомендує цього робити.
Як запевняє лікар-дієтолог, нутриціолог Ганна Білоусова , засмучуватися в цьому випадку не варто, як і порушувати рекомендації медиків. А ось замінити улюблений напій на більш корисні для здоров’я продукти чи напої цілком можливо.
«Вітамінна» заміна кофеїну
Виявляється, не менш сильним підбадьорливим і тонізуючим ефектом володіють і багато інших напоїв. Наприклад, соки з цитрусових та самі цитрусові, а також деякі інші фрукти та ягоди.
– Будь-який цитрусовий сік: грейпфрутовий, мандариновий, апельсиновий, як і самі цитрусові, має підбадьорливу дію. В принципі, ця властивість має більшість фруктів та ягід. Наприклад, кислі, кисло-солодкі ягоди, такі як черешня, вишня. Також усі червоні та темно-сині ягоди: полуниця, чорниця, чорна смородина, – розповіла Ганна Білоусова.
Допомогти повернути активність та енергію можуть і свіжі морква, баклажани, буряк, цибуля та часник. Але якщо їх просмажити на сковороді або відварити, то ефект буде протилежним.
Варені овочі – замість валеріанки
За словами дієтолога, легкою заспокійливою дією починають володіти багато овочів і фруктів, що зазнали термічної обробки. Це правило стосується і тих продуктів, які у звичайному – свіжому вигляді мають підбадьорливі ефекти. До таких «подвійних агентів» Білоусова зараховує моркву, буряк, яблука, кабачки та гарбуз.