Дієтолог розповіла, як правильно вибирати якісні молочні продукти

Правильно обрана в магазині або на ринку «молочка» допоможе уникнути розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.

Користь молочних продуктів

Одним із найкорисніших продуктів відомих з дитинства є молоко. У ньому міститься велика кількість корисних речовин, необхідні розвитку організму: білки, жири, фосфор, солі йоду, калій, залізо і кальцій.

Продукти, до складу яких входить молоко, корисні для зубів, суглобів та кісток. Свіжі молочні продукти борються із вільними радикалами, знижують дію радіації, виводять шлаки, токсини та солі важких металів. Загалом, молочка нормалізує роботу нервової системи та головного мозку.

Шкідливість молочних продуктів

Однак незважаючи на всю користь цього продукту, молоко може сприяти розвитку різних захворювань, особливо якщо кефір, сметана і, звичайно, молоко зроблені з додаванням великої кількості консервантів. Молочка може викликати алергію, а також непереносимість лактози. У таких випадках часте вживання ненатуральної молочної та кисломолочної продукції може призвести до метеоризму, діареї та головного болю. Загалом, до проблем ШКТ.

Як правильно вибрати продукт із молока?

Як же не помилитися у виборі якісного продукту та вживати улюблену молочку без шкоди для організму? Про це розповіла лікар-дієтолог Марина Вауліна.

  • Щоб відчути всю користь продукту, віддавайте перевагу сільському молоку. Однак, якщо такої можливості немає, то шукайте на полицях магазинів натуральне та якісне молоко. У такому випадку необхідно звертати увагу на тип та якість обробки продукту.
  • Вибирайте саме пастеризоване молоко (його термічна обробка становить приблизно 63 ° С), а не стерилізоване, в якому вбито всі корисні речовини.
  • Шукайте на упаковці наступний напис: «добірне цільне». Це означає, що напій зроблений із кращої за мікробіологічними показниками сировини та від постійних перевірених господарств.
  • При виборі кефіру звертайте увагу на дату випуску продукту та його відсоток жирності. У жодному разі не можна купувати і вживати кефір з невеликим відсотком жирності (менше 2,5%), адже в такому продукті немає абсолютно нічого корисного.
  • Те саме необхідно зробити і при виборі йогуртів. “Живий” продукт, що має у складі масу корисних компонентів, зберігається на полицях не більше 2-3 днів. Кількість “корисностей” скорочується вже на другий день на 50%. Марина Вауліна зазначила, що до складу натурального йогурту входить молоко, вершки, біфідобактерії та йогуртна закваска.
  • При виборі якісного сиру звертайте увагу насамперед на його колір. Натуральний продукт має бути білого кольору з кремовим відтінком. Сир, що має білий колір, швидше за все знежирений. Також добрий сир має нейтральний смак, з кислинкою. Продукт, який на смак гіркуватий, прострочений.