Гастроентеролог пояснила, чому літнім людям варто додавати в їжу гірчицю

«Недостатність харчування або синдром мальнутриції — це небезпечна патологія, якої схильні люди старше 65 років. Вона призводить до зниження м’язової маси тіла і руйнування кісткової тканини, тягне за собою когнітивні порушення, погіршує якість життя людини, знижує рівень її фізичної активності, уповільнює швидкість відновлення після перенесених хвороб», – розповіла лікар.

Одна з причин недостатності харчування у літніх людей – зниження апетиту. «Воно може бути викликане прийомом деяких препаратів, депресією, погіршенням настрою та втратою інтересу до життя. Важливим фактором ризику є і порушення чутливості до запахів та смаку їжі. Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один із чотирьох смаків (солодкий, гіркий, солоний, кислий)», — зазначає експерт.

Підвищити інтерес до їжі, покращити апетит допоможе звичайна гірчиця. «Гірчиця, як і інші гострі та пряні приправи, має дратівливий ефект на слизову оболонку ротової порожнини та шлунка, стимулює таким чином слиновиділення та секрецію шлункового соку. Завдяки цьому покращується апетит та травлення в цілому. Крім того, гірчиця має протизапальну та антикрепантну дію. імунітет і уповільнює камнеутворення у жовчному міхурі», — пояснила лікар.

Однак, попереджає лікар, літнім гостре і пряне все ж таки краще вживати з обережністю та в помірній кількості. «За наявності протипоказань, таких як захворювання шлунково-кишкового тракту, алергія, зайва вага, взагалі слід відмовитися від подібних смакових добавок», — зазначила лікар.