Лікарі розповіли без яких вітамінів важко пережити зиму, і як поповнити запаси

Вітаміни потрібні завжди, адже без них багато життєво важливих процесів «зависнуть» або зовсім будуть неможливі.

Особливо важливі для збереження здоров’я — вітаміни А, групи B, а також С, D і Е. І коли влітку мало хто страждає від нестачі цих корисних речовин (хоча б навіть тому, що вони регулярно надходять в організм разом зі свіжими плодами), то ближче до зими про заповнення запасів вже потрібно подбати додатково. Тим більше, що через холоди та постійні атаки пробуджених інфекцій їх витрата збільшується в рази.

Отже, без яких вітамінів пережити зиму буде важко, і як можна поповнити їх запаси?

Аскорбінка

Головний помічник імунітету — вітамін C. Він сприяє виробленню в організмі особливих речовин, які протистоять провокаторам різних запальних процесів.

Найбільша кількість цієї речовини в осінньо-зимовий період міститься в цитрусових (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут, лайм, помело, ківі), яблуках, квашеній капусті, а також свіжозамороженій смородині та малині (але їх не можна піддавати термообробці — вживайте у вигляді смузі або морсу).

Вітамін А

Це ще один помічник у боротьбі з вірусами та бактеріями. Чим більше цього вітаміну надходить в організм, тим ефективніше працює імунітет.

Збагатитися цим вітаміном можна, щоденно споживаючи плоди, що містять каротиноїди (з них синтезується вітамін А). Зокрема, це хурма, гарбуз, томати та сік з них, а також морква і манго.

Тіамін

З настанням холодів і зменшенням світлового дня багато можуть відзначити суттєве погіршення настрою, дратівливість і т. д. І швидше за все, причина появи такого «супутника» полягає у виснаженні запасів вітаміну В1. Саме він відповідає за стан нервової системи та підтримує нормальний метаболізм, при цьому швидко витрачається і зовсім не накопичується в організмі.

Щоб регулярно поповнювати його рівень, необхідно щодня вживати бобові, буряк, цвітну капусту, авокадо, апельсини або горіхи.

Вітамін В10

Він рятує від ще одного неприємного супутника холодів — лущення шкіри. Сприяє природному синтезу захисного білка в організмі, завдяки чому негативні фактори переносяться з меншими втратами і для самопочуття, і для зовнішності.

Заповнювати запаси цього вітаміну можна щоденно споживаючи капусту, моркву, гриби, а також горіхи та сири (особливо козячий і овечий).

Вітамін В12

Взимку часто можна відзначити у себе незрозумілі запаморочення, слабкість і блідість шкіри. Можливо, справа криється в анемії — частому супутнику холодів, адже при низьких температурах повітря розріджене і провокує порушення густини крові. А рятує від цього стану (сприяє підвищенню рівня гемоглобіну) вітамін В12.

Його можна знайти в зеленій цибулі, ківі, морепродуктах і червоній рибі, а також у яйцях і сирі.

Вітамін сонця

В літню пору від нестачі сонця мало хто страждає, а ось взимку — більшість. Вітамін D синтезується в організмі під впливом сонячних променів, а тому у всіх своїх комбінаціях необхідний для правильного засвоєння кальцію, тобто, для потужності опорно-рухового апарату, краси волосся і нігтів, а також для гарного метаболізму.

Подбайте, щоб у вашому раціоні регулярно були присутні яйця, морепродукти і морська риба.

Вітамін Е

Ще один незамінний помічник організму взимку — токоферол. Він працює в режимі багатозадачності, а саме: бере участь у процесах, від яких залежить стан імунітету, виступає в якості потужного антиоксиданту, а також захищає нервову систему від перевантажень.

Міститься корисна речовина у великих кількостях рослинної олії, авокадо, шпинаті і капусті.