Ідеально до Дня святого Валентина: рецепт запеченої курки з лимоном та травами

Запечена курка є однією з улюблених страв українців та відмінно підійде для будь-якого випадку. Зокрема романтичної вечері до Дня святого Валентина. І цьому є кілька причин: цей птах не тільки чудово смакує та апетитно виглядає, але й має високий вміст білка, важливих вітамінів та мікроелементів.

Вибрати меню для незабутньої вечері до Дня святого Валентина може здатися надскладним завданням. Щоб зберегти нерви та забезпечити вдалий вечір, пропонуємо випробувати простий і водночас святковий рецепт курки у духовці.

Цей соковитий і пряний запечений птах точно справить враження на вашу другу половинку. А готується вона всього із шести простих інгредієнтів в одній посудині. Ділимося з вами секретами приготування запашної курки в духовці далі в матеріалі.

Рецепт запеченої курки з лимоном та травами

Час : 1 година 20 хвилин

Порцій : 8

Інгредієнти :

для птиці:

– 1 ціла курка вагою до 2 кілограмів;
– 2 столові ложки розтопленого вершкового масла; – 3/4 столової ложки морської солі; – 1 чайна ложка меленого чорного перцю; – 1 невеликий лимон, промитий та нарізаний; – 4 гілочки свіжого розмарину (або чебрецю);

для овочів (за бажанням):

– 1 – 2 склянки очищеної моркви, нарізаної середніми шматками; – 1 – 2 склянки промитої маленької картоплі, нарізаної четвертинками; – 2 столові ложки олії авокадо (або іншої нейтральної олії);

– щіпка солі та чорного перцю.

Приготування:

  • Покладіть курку на чисту тарілку і за допомогою силіконового кулінарного пензлика змастіть її розтопленим вершковим маслом.
  • Приправте птаха зовні і всередині сіллю та перцем. Всередину тушки покладіть лимон та розмарин або чебрець для інтенсивнішого аромату.
  • Залишіть курку в холодильнику для маринування щонайменше на 8 – 10 годин, в ідеалі – на добу. Важливо не накривати курку кришкою або харчовою плівкою, це дозволить їй трохи підсохнути і стати хрусткішою під час випічки.
  • Після цього розігрійте духовку до 230 градусів за Цельсієм. Для запікання відмінно підійде чавунна форма або деко.
  • Якщо ви готуєте курку з овочами, збризкайте їх олією, добре приправте сіллю та перцем і перемішайте. Розкладіть моркву та картопля по периметру форми, а в центрі розмістіть мариновану курку грудкою вгору.
  • Запікайте в духовці до появи хрусткої золотисто-коричневої скоринки. Це займе від 45 до 75 хвилин (залежно від ваги тушки) або поки внутрішня температура товстої частини стегна не досягне 74 градусів Цельсія.
  • Вийміть птаха з духовки та відпочиньте 10 – 15 хвилин перед подачею. Це дозволить соку розподілитись – так м’ясо залишиться соковитим.
  • Використовуйте гострий ніж, щоб нарізати курочку. Розріжте грудку з обох боків, потім відокреміть крильця, стегна та гомілки.
  • Для подачі викладіть овочі на сервірувальну тарілку, а зверху покладіть шматочки ароматного птаха. Полийте страву соком, що залишився у сковороді після запікання курки. Смачного!

Як приготувати соковиту запечену курку з хрусткою скоринкою: поради

  • Високоякісні продукти роблять їжу краще за смаком, тому не заощаджуйте на птаху. Вважайте за краще органічне м’ясо.
  • Не ігноруйте вершкове масло в рецепті, це допоможе шкірі птиці стати хрустким та апетитним.
  • Перед тим, як змастити поверхню курки розтопленим вершковим маслом, осушіть тушку паперовими рушниками.
  • Залишіть курку перед запіканням на 24 години в холодильнику для маринування (мінімальний час – 8 годин). Цей крок має ключове значення для отримання соковитої страви.
  • Випікайте курку за високої температури (230 градусів за Цельсієм). Слідкуйте, щоб не перетримати птаха у духовці, це призведе до сухості м’яса.
  • Ви можете додавати залишки курки до салатів, сендвічів та інших рецептів.