Рецепт з Одещини: борщ з рибою та квашеними помідорами від Євгена Клопотенка

Наш борщ вже довів всьому світові, що він український. У 2022 році культуру приготування борщу було визнано об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. І це лише початок наших перемог! Це справжній символ нашого духу та нашої любові в одній тарілці.

Якщо зараз ми більше звикли готувати борщ на м’ясному бульйоні, зі свинини або яловичини, рідше – курки, то століття тому українці досить часто готували пісний варіант – лише з овочами чи на рибі. Об’їздивши всю Україну в пошуках нових борщових смаків, я теж знайшов дуже цікавий рецепт борщу з рибою.

Чим цікавий борщ з рибою?

Такі борщі поширені у регіонах, де багато річок або тих, що знаходяться біля наших морів. Тому й риба, яку використовують для приготування, теж різниться. Скажімо, на Поліссі це частіше карасі, в’юни або лині, іноді сушені чи приготовані у печі, а на Миколаївщині, Херсонщині та Одещині – бички або сом. Часто можна зустріти у борщі й щуку, товстолоба, сазана або коропа.

У моєму рецепті борщу, який я знайшов у селищі Вилкове Одеської області, будемо готувати із товстолобом та щукою. Смак страви виходить досить цікавий і через інші інгредієнти, які в борщ додають не так вже й часто. Будемо використовувати білий буряк, який має приємний солодкуватий посмак та дуже пасує до риби, а також розсіл з квашених томатів і самі ці помідори, вони дають страві легку кислинку. Тож я впевнений, що ця страва стане ще однією цікавинкою у вашій домашній книзі рецептів!

Інгредієнти

2 стейки товстолоба
2 стейки щуки
2 картоплини
2 лаврових листи
4 горошини духмяного перцю
3 жовтих томати
1 білий буряк
1 морква
1 цибулина
¼ невеликої капустини
3 квашених томати
150 мл розсолу з квашених томатів
3 ст. л. олії
5 гілочок кропу
5 гілочок петрушки
½ ч. л. сушеного часнику
2 л води
сіль, цукор і перець до смаку

Борщ з рибою: покроковий рецепт

Крок 1

Очистьте 1 білий буряк і 2 картоплини. Наріжте буряк тонкою соломкою, а картоплю – середнім кубиком.

Крок 2

У велику каструлю влийте 2 л води та доведіть до кипіння. Вкиньте буряк з картоплею 2 лаврових листи та 4 горошини духмяного перцю, додайте дрібку солі та дрібку цукру. Зменште вогонь і варіть 15 хвилин.

Крок 3

Розігрійте пательню та влийте 2 ст. л. олії. Викладіть 2 стейки товстолоба і 2 стейки щуки, трохи посоліть та поперчіть. Смажте до появи золотавої скоринки з обох боків, це займе приблизно 10 хвилин. Коли риба приготується, додайте на пательню ополоник бурякового бульйону і тушкуйте на невеликому вогні ще 5 хвилин. Тоді перекладіть рибу у миску, дайте охолонути та відділіть м’ясо від кісток.

Крок 4

Очистьте моркву, цибулю і 3 жовті томати, наріжте овочі дрібним кубиком. На пательні з 1 ст. л. олії обсмажте спочатку 2-3 хвилини моркву з цибулею, додайте по дрібці солі та перцю і ½ ч. л. сушеного часнику.

Крок 5

Додайте жовті помідори та влийте 150 мл розсолу з квашених томатів, тушкуйте ще 3 хвилини.

Крок 6

Перекладіть засмажку і м’ясо риби у бульйон до картоплі з буряком.

Крок 7

Нашаткуйте ¼ невеликої капустини та додайте до борщу. Розчавіть 3 квашених томати прямо у каструлю. Варіть борщ ще 5 хвилин. Скуштуйте і посоліть та поперчіть до смаку. Коли будете подавати страву, додайте посічену зелень кропу і петрушки.

Готувати – це просто!