Експерти розповіли, як виростити ароматну зелень на підвіконні

Що може бути краще, ніж додати салат свіжу зелень прямо з грядки? Тепер така можливість з’явилася навіть у жителів мегаполісів. Свій власний міні-город, в якому ростиме зелень, можна легко організувати на балконі або підвіконні у квартирі. Співзасновниця озеленювального проекту Plants For Friends Катерина Мініна розповіла про способи вирощування зелені в домашніх умовах.

Подробиці

Вирощувати зелень будинку на вікні зовсім не складно, і кожен, хто цим займається, може сміливо називати себе сітіфермером. Для створення домашнього зеленого городу підходять різні культури, але при цьому, вони відрізняються за ступенем складності вирощування. Якщо ви тільки починаєте свій шлях сітіфермера, зверніть увагу на цибулю, базилік, м’яту, кінзу, руколу та салат.

Різні види зелені варто садити та вирощувати різними способами. Це не тільки дозволить вашим вихованцям краще зростати, а й значно упросить процес вирощування. Ось основні способи, з якими варто ознайомитись:

Насіння в ґрунт. У ґрунт необхідно додати біогумус, розпушувачі, а потім посадити насіння в горщики, ніби в грядку. Цей весняний спосіб підійде найбільш терплячим, оскільки велику рослину ми отримаємо не відразу, проте процес неймовірно захоплюючий.

Готова розсада у горщик. Цей варіант значно простіший, проте дуже важливо, щоб така розсада спочатку вирощувалась на ґрунті. Наприклад, зелень у горщику з продуктового магазину не підходить — вона росла на воді (гідронні системи) і в грунті такого коріння практично немає шансів прижитися.

Живці. Живцювання підходить не для всієї зелені, але наприклад, м’яту можна розмножити живцями і не чекати, коли з’явиться паросток із насіння (у м’яти це особливо довгий процес). Для цього вам необхідно зрізати стебло вже дорослої рослини і поставити її у воду, поки вона не дасть нового коріння.

Мікрозелень. Популярний і корисний спосіб вирощування зелені полягає в тому, щоб їсти паростки, коли їм всього тиждень. У молодих паростках зелені міститься рекордна кількість вітамінів, а виростити їх дуже просто. Пам’ятаєте, як пророщували горох у дитинстві? Тут спосіб аналогічний: на дно контейнера кладемо кокосовий субстрат, висипаємо рівномірно насіння, зволожуємо субстрат з насінням, накриваємо кришкою з дірочками, забираємо в темне місце на один день, а потім виставляємо на світле. Щодня зволожуємо субстрат, але важливо не перестаратися, інакше може з’явитися цвіль. Через тиждень насолоджуємося ароматною та неймовірно корисною мікрозеленню.

Домашня гідропоніка. Деякі види зелені відмінно ростуть не лише у ґрунті, а й на воді. Спеціальну гідропонну систему можна придбати у мініатюрному варіанті або зробити самостійно. Важливі компоненти життя рослин на воді: кисень, живильні мікроелементи, бактерії, світло, рівень кислотності. У воді (на відміну від ґрунту) легко заміряти всі показники та створювати ідеальні умови для вирощування зелені.

Для того, щоб ваші зелені вихованці росли, їм необхідне світло у великій кількості (постарайтеся виділити для них найсвітліше підвіконня або розмістіть на балконі), наявність живильного середовища (удобрюйте біогумусом) і, звичайно, ваша увага. Вирощувати справжню корисну та дуже смачну зелень на власному підвіконні — цілком реально, просто потрібно трохи набити руку.