Лікар пояснив, чому дефіцит йоду не можна вважати несерйозним захворюванням

Однією з характерних ознак наявності дефіциту йоду є хронічна втома.

ЩИТОВИДКА ПІД ЗАХИСТОМ

Йод – один із найважливіших мікроелементів, який допомагає організму нормально функціонувати. Без нього здоров’я людини сильно похитнеться: буде порушено роботу відразу кількох внутрішніх органів. В першу чергу щитовидної залози, що відповідає за обмін речовин та гарну роботу мозку.

В останні роки діагноз «дефіцит йоду» ставиться від 18 і старше все частіше. За словами медиків, понад третина населення країни мають ознаки нестачі йоду, проте навіть не здогадуються про це. Причина не в неуважності до власного здоров’я, а в тому, що на початкових етапах зміни у самопочутті дуже незначні.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО ЙОДУ ВАМ НЕ ВИСТАЧАЄ?

Як каже ендокринолог Сергій Павловський , підтвердити нестачу йоду в організмі можна, здавши біохімічний аналіз крові. Але розпізнати проблему можна і за певними ознаками.

  • Хронічна втома. Млявість, сонливість, зниження концентрації уваги має насторожити людину. Особливо, якщо раніше він відрізнявся підвищеною працездатністю та швидкістю реакцій.
  • Зниження імунітету . При дефіциті йоду значно знижується опірність організму до вірусів. В результаті людина починає частіше хворіти.
  • Поява залізодефіцитної анемії , яка проявляється блідістю, запамороченнями, головними болями та поганою циркуляцією крові в кінцівках.
  • Порушення менструального циклу .
  • Різкий набір ваги.
  • Поява набряків.

— Якщо ви помітили у себе хоча б три з перерахованих вище ознак дефіциту йоду, потрібно негайно звернутися до лікаря. Спочатку запишіться прийом до терапевта, він випише направлення аналіз крові. якщо припущення підтвердяться, він направить вас до ендокринолога, який підбере грамотне лікування, – розповів Сергій Павловський.

ЯК ПОПОВНИТИ ДЕФІЦИТ ЙОДУ ЗА ДОПОМОГОЮ ЇЖІ?

Щоб усунути дефіцит йоду в організмі, необхідно приймати призначені лікарем препарати та переглянути свій раціон харчування. Потрібно постаратися більше їсти продуктів, які містять цей мікроелемент.

Найбільше йоду міститься в:

  • морської капусті,
  • кальмари,
  • ліжка,
  • морській рибі: хек, мінтай, тріска та ін.,
  • курячі яйця,
  • яловичині,
  • молоці,
  • крупи,
  • грибах,
  • овочах: ​​шпинат, щавель, зелена цибуля, спаржа, баклажани, буряк, помідори, редиска, часник, картопля.

При приготуванні страв рекомендується використовувати йодовану сіль.