Раціон людей похилого віку має бути різноманітним.
Продуктовий кошик похилого віку повинен складатися з якісних продуктів: риба, м’ясо, овочі, крупи, молочні продукти.
Також потрібно контролювати калорійність продуктів. Обмежувати споживання жирної продукції. А все тому, що для людей похилого віку однією з основних причин смертності є атеросклероз судин. Необхідно їсти менше м’яса, краще включити рибу в раціон. А також вживати більше фруктів та овочів. Вони знижують рівень холестерину у крові.
Важливо, щоб їжа була правильно приготовлена. Це збереже поживні речовини та мінерали у стравах. Консервовані продукти краще виключити та додати свіжих. Їжа не повинна бути надто солоною (не більше 10 грамів).
У людей похилого віку роботу травного тракту ускладнюють: бобові, копченості, і гриби. Їжа повинна бути легко засівана. Найкраще підійдуть молочні продукти та риба.
У людей похилого віку істотно знижується апетит. Тому необхідно посилювати смак страв, наприклад, прикрашати зеленню.
При складанні правильного раціону впливає індивідуальний смак та переваги людини.