Звичні нам продукти нормалізують рівень гемоглобіну без медичних препаратів.
Гемоглобін відповідає за транспортування кисню в крові. Якщо його рівень занадто низький, ви відчуватимете втому та нестачу енергії. За допомогою простих домашніх засобів можна природно підвищити рівень гемоглобіну.
Головну роль боротьби з низьким гемоглобіном виконують такі продукти:
- Що містять вітамін С. Організму необхідний вітамін З, щоб засвоювати залізо, яке впливає рівень гемоглобіну. Продукти з великим вмістом вітаміну С – це не лише цитрусові, а й полуниця. З овочів підійдуть перець, помідори, броколі та шпинат.
- М’ясо та морепродукти. Червоне та біле м’ясо є чудовим джерелом заліза. З мідіями та устрицями, а також з деякими видами риб, такими як тунець, сом, лосось та сардина, ви також можете підвищити рівень гемоглобіну.
- Зернові та бобові. Квасоля, нут, горох, сочевиця, пшениця та овес є хорошими джерелами заліза.
- Овочі. Деякі овочі містять не лише вітамін С, а й залізо. До них відносяться листова зелень, така як шпинат. Наші бабусі та дідусі їли буряки, коли хотіли оздоровити свою кров. До речі, картопля також є добрим джерелом заліза.
Вищеназвані продукти забезпечують організм залізом, але є й такі, що мають зворотний ефект. Серед них:
- безалкогольні напої з кофеїном, такі як кола;
- таніни в каві та чорному чаї заважають організму засвоювати залізо;
- їжа, багата на кальцій, корисна для здоров’я, але її слід вживати тільки в помірних кількостях, коли йдеться про рівень гемоглобіну. Кальцій знижує засвоюваність заліза, тому з молочними продуктами, якщо у вас низький гемоглобін, краще зачекати.