Як захистити печінку за допомогою кави: названо оптимальну кількість напою в день

Кава — один з найпопулярніших напоїв у світі. Багато хто саме з нього починають свій день, отримуючи заряд бадьорості та енергії. Виявляється, є ще одна вагома причина зробити каву частиною щоденного раціону: здоров’я печінки

Як пояснив лікар-гепатолог , на сьогоднішній день існує вже чимало досліджень, які довели користь кави для печінки. «Особливо кава корисна при неалкогольній жировій хворобі печінки (НЖХП)», — розповів медик.

Кава і НЖХП

Це захворювання характеризується накопиченням в клітинах печінки зайвого жиру і зазвичай розвивається у людей із зайвою вагою, діабетом або високим рівнем холестерину в крові. Згодом воно може привести до появи цирозу, який, в свою чергу, є головним фактором розвитку раку печінки або печінкової недостатності.

Але дослідження показують, що люди, які п’ють багато кави, мають більш низький ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки. Згідно з висновками вчених, кава також корисна для людей з гепатитом С.

У тих, хто вже страждає від НЖХП, регулярне вживання кави знижує ймовірність розвитку цирозу. А серед людей з цирозом кава значно скорочує ризик смерті від хвороби. Однак вчені відзначають, що користь приносить тільки звичайна кава, напій без кофеїну в цьому випадку «не працює».

Менше не означає краще

Щоб витягти з кави максимум користі для здоров’я, рекомендується дотримуватися норми його споживання. «Ми рекомендуємо не менше трьох чашок в день, щоб запобігти проблемам з печінкою», — говорить лікар. При гепатиті або жировій хворобі кількість напою можна збільшити до чотирьох або навіть п’яти чашок, додав він.

Однак правило не діє для людей, які мають проблеми з серцем, судинами або нерегулярний пульс. У цьому випадку спочатку краще проконсультуватися зі своїм лікарем.